RELEASED: november 12, 2019
ARTIST: Combo Royal
NUMBER OF DISCS: 1
Dichter bij mij
 1. MET TEVEEL PASSIE (LIVE)
 2. DIE MAN (LIVE)
 3. HOU VAN ME ALS EEN MAN (LIVE)
 4. PASSé (live)
 5. geef me nog een kans (live)
 6. twijfels (live)
 7. wat kan ik nog meer doen (live)
 8. is het fout (live)
 9. dichter bij mij (live)
 10. ijsthee met citroen
 11. zij heeft iemand nodig
 12. nacht
 13. passé
 14. dichter bij mij

Recensie:

De eerste boorling van deze nieuwe Vlaamse band is net uit en was nog warm toen de schijf in mijn brievenbus belandde. Ik was wel benieuw, want niets dan talentvolle muzikanten in deze band maar wel Nederlandstalig. Zoals ze hetzelf bestempelen: Nederlandstalige roots.

Niet minder dan 14 songs op deze schijf waarvan de teksten door de bandleden zelf werden geschreven en waarvan 9 stuks “live” werden opgenomen begin dit jaar .‘Met Teveel Passie Verliefd” opent de cd. Zowaar een covertje van Robert Palmer’s “Addicted To Love”. Mooi begin met fijn slide werk van Gerrie de Waard en het klonk al goed in de oren, zeker als dan de mooie stem van Mimi mag invallen. Veel belovend begin.

‘Die Man’ begint met een warme sax en klinkt als een song die je zo in New Orleans, somewhere on the streets, zou kunnen horen. ‘Hou Van Me Als Een Man’ is een blueskanjer van meer dan 9 minuten en neigt naar de versie van Bonnie Raitt. Een hoofdrol is weggelegd voor de fijne gitaar licks van Gerrie en alweer past de stem van Mimi wonderwel bij deze song. Ik was degelijk onder de indruk.

‘Passé’ is een volledig eigen nummer die past in het rijtje en heel ingetogen klinkt. Met ‘Geef me Nog Een kans’ krijgen we een nummer dat op het conto staat van toetsenman Joe Zawinul (ooit bij Weather report) en begint met een fijn deuntje waarin de bas en het rikketik van de drums de dans inleiden en nadien verder werkt met de warme sax. Mooi stukje.

‘Twijfels’, een tegelplakker en ‘Wat Kan Ik Nog meer doen’ , dat begint met een geweldig stukje sax, zijn alweer twee stukjes van eigen hand, terwijl ‘Is Het Fout’ muzikaal van de hand is van Kevin Roosevelt Moore ofte Keb Mo’. Het klinkt geweldig door het knap stukje werk van Gerrie op de dobro. Super is dit. Zelfs de Nederlandstalige tekst doet geen afbreuk aan de song. Een knaller. ‘Dichter Bij mij’ is dan de titelsong van de plaat en is alweer van een ander kaliber, want leunt meer aan bij het gekende Vlaamse lied, en is meteen ook de laatste live-song van de cd.

‘Ijsthee met Citroen’ start met een knallende sax en klinkt als de muziek in de serie “Treme” en kan bestempeld worden als New Orleans Second Line. Bewijs dat Nederlandstalige songs niet altijd melig hoeven te zijn. De song swingt als de beesten.‘Zij Heeft Iemand Nodig’ klinkt dan weer volledig Nola want muzikaal van de hand van New Orleans componist Spencer Williams (I Ain’t Got Nobody) en heeft een geweldig clarinet in huis dat mij wat deed denken aan Mr Acker Bilk.

‘Nacht’ kan zo gebruikt worden als filmtrack in een duistere “polard”. Met ‘Passé” en ‘Dichter Bij Mij’ worden dan nog eens hernomen in studioversie. Misschien niet echt nodig, maar ze staan er toch op. Al bij al vond ik dit een zeer aangenaam te beluisteren plaat. Kwalitief van een hoge standaard met zeer goede muzikanten. Nu is het en kwestie van eens tijd te vinden om deze bende “live” te gaan beluisteren. Ik denk dat ik het mij niet zou beklagen.

Bron: Rootsville

Website beheerd door stikr.be